Kiedy warto sięgać po miód 17 Maj 2019

admin

Miód lubimy przede wszystkim dlatego, że jest słodki i to słodki w bardzo przyjemny, nienatarczywy sposób. Gdybyśmy mieli zjeść podobną ilość cukru w prostej postaci, większość osób wolałaby zrezygnować z takiej możliwości. Związane jest to z faktem, że w miodzie znajduje się dużo więcej substancji, niż tylko sam cukier. Jest tu wiele enzymów, kwasów organicznych oraz substancji, które pełnią rolę naturalnego konserwantu chroniącego miód przed zepsuciem się. Dlatego ten pszczeli produkt znalazł sobie całą masę zastosowań czysto kulinarnych, ale też w medycynie estetycznej i w medycynie w ogóle. Kiedy warto po niego sięgać? – dolinalawendy.pl/9-miod-wielokwiatowy

Szybka dawka energii

Miód wielokwiatowy i mód rzepakowy bardzo często są składnikami różnego rodzaju przekąsek przeznaczonych do szybkiego uzupełnienia energii w organizmie. Zazwyczaj są to batoniki wysokobiałkowe, w których jest też masa energii. Po takie batoniki i podobne produkty oparte na miodzie sięgamy w sytuacjach, kiedy chcemy szybko złapać drugi oddech lub zregenerować się.

Po miód powinniśmy sięgać zawsze wtedy, kiedy zapasy glikogenu, czyli substancji wykorzystywanej w naszych mięśniach do ich bezpośredniego napędzania, się wyczerpują. Organizm jest w stanie oczywiście skorzystać z pokładów tłuszczu, ale trwa to dość długo, przez co dochodzenie do siebie jest powolne, a do tego organizm potrafi po drodze przegryźć sam siebie, przez co kurczy się tkanka mięśniowa. Jeśli jesteśmy zatem zmęczeni po wysiłku, miód będzie idealnym sposobem na szybką regenerację. – dolinalawendy.pl/5-miod-rzepakowy

Poprawa odporności w ogóle i reakcji immunologicznej na teraz

Wszyscy wiemy, a przynajmniej nam się obiło o uszy, że miód lipowy, a także miód wrzosowy, to produkty bardzo polecane na wszelkiego rodzaju przeziębienia. Związane jest to z tym, że w miodach tych znajduje się dużo substancji, które są w stanie stymulować nasz organizm do bardziej wytężonej pracy i do regeneracji, a także znaczenie mają wspomniane już we wstępie czynniki bakteriobójcze oraz zwalczające rożnego rodzaju wirusy i grzyby. – dolinalawendy.pl/8-miod-wrzosowy

W zasadzie we wszystkich przypadkach, kiedy potrzebna jest reakcja naszego układu odpornościowego, warto jest sięgać po miód. Nawet jeśli mamy do czynienia z problemem typowo wirusowym, na który składniki miodu nie będą miały bezpośredniego wpływu, to przyspieszenie metabolizmu oraz usprawnienie działania układu odpornościowego będzie czymś dla nas naprawdę korzystnym.

Ten wpis opublikowano dnia piątek, 17 Maj 2019 o godz. 10:47 w kategorii zadbaj o zdrowie. Możesz śledzić komentarze tego wpisu przy pomocy kanału RSS 2.0. Komentarze są wyłączone, ale możesz wysłać sygnał trackback ze swojego bloga.

Komentowanie wyłączone.